Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2014

Φιλανθρωπική εκδήλωση Santa run

Θα θέλαμε να παραθέσουμε εδώ ένα μικρό σχόλιο σχετικά με τη διοργάνωση Santa Run, η οποία έλαβε χώρα για τέταρτη συνεχή χρονιά στη χώρα μας σημειώνοντας μάλιστα μεγάλη επιτυχία. Για όσους/όσες δεν το γνωρίζουν, η διοργάνωση αυτή είναι διεθνής και πραγματοποιείται κάθε χρόνο μέσα στις γιορτές των Χριστουγέννων. Τα άτομα που συμμετέχουν οφείλουν, εάν θέλουν, να καταβάλουν το ποσό των 20 ευρώ προκειμένου να αγοράσουν μία στολή Άγιου Βασίλη, την οποία θα φορέσουν και μαζί με τους υπόλοιπους θα διανύσουν μία ορισμένη απόσταση μέσα στην εκάστοτε πόλη, ενώ κατά τη διάρκεια της διαδρομής διατίθενται κεράσματα στους/στις συμμετέχοντες/ουσες από τα γειτονικά μαγαζιά. Τα χρήματα που συγκεντρώνονται προσφέρονται για φιλανθρωπικούς σκοπούς, κατά βάση σε ιδρύματα για παιδιά με προβλήματα υγείας. Στα Χανιά, που είναι και η πόλη με τη μαζικότερη προσέλευση κόσμου, συμμετείχαν τη φετινή χρονιά περισσότεροι από 5.000 Άγιοι Βασίληδες.
Ξέρουμε ότι θα ήταν σίγουρα χιλιοειπωμένο να αναλύσουμε τους λόγους για τους οποίους η φιλανθρωπία όχι μόνο στηρίζει αλλά και ενισχύει την ήδη υπάρχουσα δομή της κοινωνίας. Ωστόσο, θέλουμε απλά να τονίσουμε τον κατακόρυφο χαρακτήρα της φιλανθρωπίας, την λεγόμενη πια «glamour φιλανθρωπία» που στόχο έχει να μετατρέψει σε θέαμα την άμβλυνση του ανθρώπινου πόνου που επικαλείται, μέσα από ομοιόμορφα κόκκινα αγιοβασιλάκια που χορεύουν, πίνουν και ξεφαντώνουν στους γιορτινούς και συνάμα χαρωπούς ρυθμούς της πόλης. Άλλωστε πώς να παραβλέψουμε τους 200 χορηγούς της εκδήλωσης, που κυμαίνονται από την Συνεταιριστική Τράπεζα των Χανίων μέχρι αλυσίδες σουπερμάρκετ και άλλου είδους τοπικές επιχειρήσεις; Αλλά ας μην είμαστε επικριτικοί, κατά βάθος ο στόχος τους ήταν η βοήθεια στα παιδάκια.
Πρέπει, επίσης, να επισημάνουμε την επιλογή να δοθούν για ακόμη μία φορά τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν στους «άξιους» και «καλούς» φτωχούς. Όχι σε πόρνες, όχι σε μετανάστες/στριες, όχι σε φυλακισμένους/μενες ή χρήστες/στριες ουσιών, αλλά σε παιδιά με ασθένειες. Σχεδόν δακρύσαμε με τον τόσο  «ιερό» σκοπό.
Θα θέλαμε ακόμα να τονίσουμε σε όσους/όσες, από καλή πιστεύουμε πρόθεση, συμμετείχαν στη διοργάνωση ,πως αν πιστεύετε ότι τα προβλήματα των παιδιών ή οποιουδήποτε άλλου θα λυθούν ή έστω θα πλησιάσουν τη λύση τους από χαζοχαρούμενους Άγιους Βασίληδες που τρέχουν στα στενά της πόλης με ένα κουραμπιέ στο στόμα, τότε έχετε πλάκα.

Τώρα λοιπόν αισθανθήκατε καλά που όχι μόνο δεν ανήκετε στην «κατηγορία» των «ανθρώπων που έχουν ανάγκη» , αλλά και μπορείτε – Χριστούγεννα γαρ- να προσφέρετε και 20 ολόκληρα ευρώ για να τους βοηθήσετε, φορώντας τις στολές με τις διαφημίσεις από τους μεγάλους χορηγούς της εκδήλωσης. Επιστρέψτε ήσυχοι/ήσυχες από βδομάδα στη δουλειά σας.  Κάνατε το χρέος σας για το συνάνθρωπο, είστε κι εσείς καλά παιδιά κι ίσως φέρει και σε εσάς ο πραγματικός Άγιος Βασίλης ένα δώρο!

ΥΓ. Εμείς, ως Δια-Τάραξη, υπερασπιζόμαστε και προτείνουμε την αλληλεγγύη, η οποία αντιτάσσεται στην επίδειξη εξουσίας και δύναμης που κυριαρχεί στις φιλανθρωπικές πρακτικές. Η ανάλυση αυτής της θέσης, όμως, επιφυλασσόμαστε ότι θα αποτελέσει στόχο ενός επόμενου κειμένου μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου